På reise i Sørum

Er du glad i å reise med tog? Og gjerne gamle tog? Ta en tur til Sørumsand og opplev en god, gammeldags smalsporet jernbane, Tertitten!

Men Sørum har mye mer å by på enn Tertitten. La oss anta du er en bilturist på vei nordover på E6 fra Oslo, og kommer til et skilt som viser vei til Frogner og Sørumsand. Følg disse skiltene og se hva Sørum har å by på.

La oss aller først, før du starter turen, vise deg på kartet hvor Sørum ligger og hvordan du kommer dit, og noen "tørre" geografiske fakta om kommunen vår. (PS: Vil du overnatte i Sørum, finner du informasjon om det ene overnattingstilbudet i kommunen i geografiske fakta-artikkelen.)

Så kan du starte turen.

Det første stedet du kommer til, er Frogner, med Frogner gamle kirke. Når du først er på Frogner, hvorfor ikke gå en tur på Pilegrimsleden?

Har du nå blitt interessert i kirkene i Sørum, for dem har vi flere av, kan du lese om kirkene i Sørum (hentet fra Magnus Sørlis hefte "Sørum før og nå").

Etter Frogner kommer du snart til Lørenfallet, og rett etter å ha passert dette tettstedet vil du se Sørum kirke. Da faller det også naturlig å ville vite litt mer om Sudreimsætten, som hadde sitt hovedsete i dette området.

Fra Sørum kirke er det bare en kort avstikker ned til Glomma, hvor du vil se Bingen lenser og funnstedet for Sørumbåten. Blaker og Sørum historielag utgav høsten 2009 boka "Glomma gjennom Sørum - livet langs elva", som har eget kapittel med fyldig omtale av Bingen lenser. Se nærmere omtale av boka på historielagets sider.

Neste stopp bør være Sørumsand, med Tertitten (Urskog-Hølandsbanen) og Valstad café. Vi har også gleden av å presentere en prosjektoppgave om Tertitten (pdf-format) laget av to elever ved Melvold ungdomsskole, Morten Granås og Harald Ulvestad. Fra båthavna på Sørumsand er det mulig å kjøre med båt på Glomma ned til Øyerendeltaet og Øyeren.

I Glomma ved Bingsfossen, og andre steder i kommunen, er det fine fiskemuligheter. Utmarksavdelingen for Akershus og Østfold her egen nettside, hvor du blant annet kan finne god informasjon om fiskeplasser. På nettsiden fiskeland finner du også mye informasjon om fiske, kart over fiskeplasser og overnattingsmuligheter for fiskere.

Kjør videre mot Blaker, hvor Blaker skanse er vel verdt et besøk. Følg veien videre langs Glomma til Rånåsfoss og besøk Rånåsfoss kraftstasjon med Energiforum.

Sørum har også spennende geologi, som du kan lese mer om i en artikkel hentet fra Magnus Sørlis hefte "Sørum før og nå".

Vi tilbyr naturlig nok ikke bare severdigheter, men også levende tettsteder.

Hvor du finner alt dette, kan du se på kart over severdigheter i Sørum kommune.

Vi kan i tillegg tilby et godt interaktivt kart over hele Nedre Romerike, hvor du kan søke etter - om ikke det meste - så i alle fall svært mye.

Det er jo slik at det meste oppleves aller hyggeligst i godt vær, så hvorfor ikke sjekke været spesielt i Sørum før du legger turen hit? Er været fint og temperaturen god, kan kanskje et bad være fristende.

Vi håper turen gav noen gode opplevelser!

Vil du hjelpe oss med å lage bedre nettsider?

I 2020 blir nettstedene til Sørum, Fet og Skedsmo kommune slått sammen til ett nytt nettsted.

Vi trenger hjelp til å organisere innholdet på nye Lillestrøm.kommune.no, slik at du finner det du trenger i den nye kommunen.

Oppgavene tar omtrent 10 min.

Takk for at du bidrar!

Gå til undersøkelsen

Lukk