Illustrasjonsfoto lege skriver i journal

Smittsom hjernehinnebetennelse blant russen

En russ fra Ullensaker er smittet med hjernehinnebetennelse. Den smittede har siste uken «rullet» med tre russebusser. Dersom du har vært på på en av disse bussene de siste 8 dager, ber kommuneoverlegen i Sørum at du tar kontakt med nærmeste legevakt for forebyggende behandling.

Den smittede jobbet som lærling og har ikke vært tilstede på en videregående skole eller klassen den siste tiden. Hun har imidlertid "rullet" med tre ulike russebusser:
  • Club House fra Lørenskog
  • Castle Club fra Skedsmo
  • Manhatten fra Sørumsand
De som har vært tilstede på en eller flere av disse russebussene de siste 8 dagene bes ta kontakt med nærmeste legevakt for forebyggende behandling, uansett om man føler seg syk eller ikke.  
 
Russen oppfordres til å ikke utsette seg unødvendig for hard festing med lite nattesøvn og stort alkoholinntak. Dette svekker kroppens immunforsvar. Man bør heller ikke drikke av samme flaske.
 
Dersom noen opplever feber og dårlig almenntilstand, oppfordrer kommuneoverlegen befolkningen til å ta kontakt med legevakt. 
 

Bakterietypen bak smitten er funnet
Bakterietypen som forårsaket smittsom hjernehinnebetennelse i helgen, er nå funnet (serotype Y). De som kan ha vært i kontakt med smittekilden, vil bli tilbudt vaksine i tillegg til antibiotikabehandling. Vaksinen som brukes i dag, dekker denne bakterien. De som allerede har vært på en legevakt og fått behandling, vil bli oppringt og tilbys gratis vaksine. Russ som er vaksinert, må fortsatt ha forebyggende antibiotikabehandling. Det er aldri for sent å få denne behandlingen. Russ som har vært med på de tre bussene ( de siste åtte dagene, bes fortsatt oppsøke lokal legevakt for å få forebyggende antibiotikabehandling. Kommuneoverlegene på Øvre og Nedre Romerike vil mandag 15. mai avholde møte for å klargjøre hvor og når vaksinering vil finne sted.  Videre informasjon vil bli gitt når dette er klartBeslutningen om vaksine er tatt i samråd med Nasjonalt folkehelseinstitutt.

 

Du kan finne mer informasjon om smittsom hjernehinnebetennelse på nettsidene til Nasjonalt folkehelseinstitutt.

 
 

Mer om Smittevern

Spørsmål og svar

Søknader