03.07.2019 - 12:17: Problemer med sentralbordet
Illustrasjonsbilde over ansatt

Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

Alle kvinner født 1991 og senere får fra november 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine). Vaksinen anbefales til unge kvinner fordi den forebygger livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft, og 65-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7. klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Det ble avholdt egne vaksinekvelder ved Sørumsand helsestasjon første og siste uka i november 2016. Liknenede vaksinasjonskvelder vil også avholdes våren 2017. Drop-in vaksinering er som regel ikke mulig, da vaksinen har kort holdbarhet og må derfor bestilles opp. Men ta kontakt med helsestasjonen på e-post hvis du har spørsmål! 

 

Ved spørsmål rundt HPV-vaksinering, ta kontakt på e-post helsestasjon@sorum.kommune.no eller via Sørum kommune sin Facebookside.

For mer informasjon om HPV og HPV-vaksine se Folkehelseinstituttets nettside her.

Mer om Smittevern

Spørsmål og svar

Søknader

Om Kultur og nærmiljø

Virksomhetsinformasjon

 

  • Sørum aktivitetssenter
  • Sørum bibliotek
  • Bingsfosshallen
  • Kuskerudnebben friluftsbad
  • Aktiv fritid
  • Aktivitetstilbud til barn og unge
  • Kultur
  • Helseforebyggende arbeid

Kontaktinformasjon

Sørumsand park, 1920 Sørumsand
63 86 90 00
postmottak@sorum.kommune.no
Virksomhetsleder: Geir Sverdrup